Bajessleutel al lang zoek
JASPER ROMBOUT
AMSTERDAM - Een loper die toegang geeft tot alle personeelsliften van de Bijlmerbajes, is al zeker drieënhalve maand zoek. Met de sleutel, die volgens kenners ‘eenvoudiger is na te maken dan een goede huissleutel’, is ontsnapping uit het Amsterdamse gevangeniscomplex kinderspel.
Dit stellen werknemers van de Bijlmerbajes. Justitie hield tot vanochtend vol dat de sleutel slechts zes weken zoek is. Het ministerie is ernstig in verlegenheid gebracht, nu blijkt dat de beveiliging van één van de zwaarst bewaakte gevangeniscomplexen van Nederland, lek blijkt te zijn.
Volgens bronnen binnen de Penitentiaire Inrichting Overamstel (PIO), zoals de Bijlmerbajes officieel heet, is ook het aantal verboden goederen binnen het complex schrikbarend hoog. Zo zou vorig jaar het explosief semtex zijn gevonden in een van de zes torens van de PIO. Ook werd zevenhonderd gram cocaïne aangetroffen in een van de arbeidszalen.
Verder is volgens medewerkers een namaakvuurwapen op één van de luchtplaatsen gevonden. Van de vondst van mobiele telefoons, kleine hoeveelheden softdrugs en steekwapens wordt volgens hen binnen de PIO ‘niet meer opgekeken’.
Leveranciers van het bajescomplex werden slechts bij steekproef gecontroleerd. De vondsten binnen de gevangenis zouden door het gebrek aan controle te verklaren zijn, zegt de vakbond van gevangenispersoneel AbvaKabo.
De vermissing en eventuele verspreiding van de loper van de personeelsliften is het eerste teken dat niet alleen voorwerpen de PIO kunnen worden binnengebracht, maar ook dat personen zonder veel moeite de PIO kunnen worden uitgesmokkeld. De AbvaKabo spreekt van een ‘levensbedreigende situatie voor personeelsleden’, zeker als gevangenen in het bezit zijn gekomen van kopieën van de loper.
Justitie bevestigt dat leveranciers slechts bij steekproef worden gecontroleerd als ze het complex oprijden. Het keukenpersoneel, dat als spil zou fungeren bij smokkel in het complex, blijkt verder niet gescreend te zijn door justitie.
Justitie heeft aangekondigd een ‘indringend onderzoek’ in te stellen naar de lekken. Verscheidene Tweede-Kamerfracties eisen opheldering van minister van Justitie Piet Hein Donner.
Bijlmerbajes is 'n vergiet
JASPER ROMBOUT
AMSTERDAM - De beveiliging van de Penitentiare Inrichting Over-Amstel, of Bijlmerbajes, schiet ernstig tekort. Dat stellen bronnen binnen de gevangenis.
Eerder is een loper van het complex te koop aangeboden. Volgens personeelsleden zijn ook semtex, 700 gram cocaïne, telefoons en een namaak- vuurwapen aangetroffen.
De bajes wordt binnen justitie nog steeds gerekend tot één van de best beveiligde. Door de vondst van een replica van een zogenoemde P-sleutel, een loper van de liften, is Justitie echter in grote verlegenheid gebracht. Met een P-sleutel kunnen gedetineerden zich zonder (camera)toezicht vanuit de meldkamer verplaatsen door de torens van de bajes. Zo zouden zij ongezien bij een vrachtwagen kunnen komen die zich, eveneens zonder veel moeite, binnen de muren van het complex kan bevinden.
Tot de dag van vandaag staat het huis van bewaring Demersluis, een van de torens van de bajes, te boek als extra beveiligde afdeling. Maar personeelsleden twijfelen sterk aan deze status. ‘'Elke keer als wij spitacties (celcontroles, red.) doen in de torens komen we verboden goederen tegen,’' vertelt een medewerker die liever anoniem wil blijven.
In de tweede helft van 2003 troffen bewaarders in een van de zes torens van het complex semtex aan, zo vertelt een andere medewerker van de PIO. Hetzelfde explosief werd in 1994 tot ontploffing gebracht bij een mislukte ontsnapping. In april van dit jaar is nog een opmerkelijke vondst gedaan. Tijdens één van de spitacties troffen bewaarders maar liefst 700 gram cocaïne aan. Het spul zat verstopt in een van de arbeidszalen op de begane grond. De eigenaren of smokkelaars zijn nooit gepakt. De beveiliging van de toegangswegen van de bajes werden niet opgeschroefd.
In mei wist een van de gedetineerden bijna te ontsnappen vanuit de luchtplaats van de Demersluis. Met behulp van een, naar later bleek, namaak-vuurwapen probeerde hij zijn vrijheid terug te krijgen. Personeel en directie zijn tot op de dag van vandaag verdeeld over de herkomst van het namaakwapen. De top houdt het erop dat de Baretta over gracht, muur en omheining moet zijn gegooid. Bezorgde personeelsleden hdenken dat het wapen zonder problemen naar binnen moet zijn gesmokkeld.
''Dat is echt niet moeilijk,'' vertelt een van hen. ‘'De detectieapparatuur in het voorgebouw stamde tot voor kort uit de oertijd en nog steeds worden niet alle bezoekers gefouilleerd. Mobiele telefoons, drugs en zelfs wapens werden niet gedetecteerd. Het apparaat deed het de helft van de tijd niet.’'
Gedetineerden die terugkeren van verlof hadden en hebben dan ook weinig moeite om verboden waren de bajes in te krijgen. Telefoons, eventueel gedemonteerd, kunnen vrij eenvoudig op, of in het lichaam worden gesmokkeld. Rectaal onderzoek vindt slechts per steekproef plaats. Bezoekers worden nooit op deze manier onderzocht.
De directie weigert overigens al jaren stoorzenders te plaatsen waardoor mobiel telefoonverkeer onmogelijk wordt, ondanks herhaalde verzoeken van personeel.
Opmerkelijk is verder dat de voertuigen van leveranciers slechts bij wijze van steekproef worden gecontroleerd. Het is volgens personeelsleden niet moeilijk met een lading verboden waren binnen de eerste beveiligingsring van het bajescomplex te raken. Via een eerder binnengesmokkelde telefoon en de P-sleutel is een ontsnapping zo gepland, zo vrezen personeelsleden. Uitgaande wagens worden vrijwel nooit gecontroleerd. Een dergelijke uitbraak vergt slechts goede communicatie, stellen de bewaarders.
''Het voornaamste risico zijn dat de grote jongens, die het geld, de middelen en het lef hebben om zo'n uitbraak te organiseren,'' menen de personeelsleden. Niet alleen huisvest de Bijlmer zulke zware jongens, ook via het roulatiesysteem binnen justitie, de zogenoemde gedetineerde carrousel, komen zware jongens in de Bijlmer terecht. BRON : Beiden Het Parool !!!