Hoi Hellen, reken je daar ook deze doelgroep onder ??? Het klinkt in ieder geval weer lekker alles over één kamp scherend oftewel generaliserend !!! Groetjes v Hyperactief
AMSTERDAM - De jeugdgevangenissen in Nederland worden voor een groot deel bevolkt door kinderen voor wie in internaten en tehuizen geen plaats is. In totaal gaat het om 526 kinderen die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dat is 38 procent van de kinderen die in jeugdgevangenissen verblijven.
Het betreft in alle gevallen kinderen die op advies van de kinderbescherming uit huis zijn geplaatst. De belangrijkste reden dat ze in een gevangenis zitten, is volgens Justitie dat ze elders te vaak weglopen. Het jongste kind dat om die reden vastzit is 9 jaar oud.
In de jeugdgevangenissen, officieel gesloten justitiële inrichtingen genoemd, vallen deze kinderen onder hetzelfde regime als jongeren die een straf uitzitten. De kinderen worden ‘s avonds en gedeeltes van het weekeinde opgesloten in een cel. Over het terrein lopen, bijvoorbeeld om naar de gevangenisschool te gaan, mag alleen onder begeleiding. Jeugdgedetineerden mogen, net als volwassen gedetineerden, slechts beperkt ’luchten'. Een keer in de week is er bezoekuur. Als kinderen een driftbui krijgen, gaan ze naar de isoleercel.
Ook in de zogeheten open justitiële inrichtingen, waarvan er minder zijn, zitten bijna vijfhonderd kinderen die in de jeugdhulpverlening niet te handhaven zijn.
'Veel kinderen die in justitiële inrichtingen terechtkomen, hebben gedragsproblemen', zegt woordvoerster Leeflang van het ministerie van Justitie. ‘Ze worden in de inrichtingen onder meer behandeld voor autoriteitsproblemen, oppositioneel-opstandige gedragsstoornis, hechtingsproblematiek en ADHD.’ Volgens beleidsmedewerker Siswerda van de dienst justitiële jeugdinrichtingen, en ook volgens bronnen uit de inrichtingen zelf, worden de kinderen in sommige inrichtingen zeer grondig behandeld, maar stelt de therapie in andere inrichtingen weinig voor.
Voor kinderen die vanuit de jeugdhulpverlening naar een jeugdgevangenis worden gestuurd, geldt geen minimumleeftijd van 12 jaar, zoals voor strafrechtelijke plaatsingen geldt.
De provincies hebben vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer om miljoenen euro's extra voor de jeugdzorg gevraagd. Het is echter nog maar de vraag of extra geld voor de jeugdzorg kan voorkomen dat ‘wegloopkinderen’ in jeugdgevangenissen worden geplaatst. Bron : Volkskrant November 2002 !!!